Aantal woningbranden in Nieuwegein daalt

Een vlam in de pan, een omgevallen kaars of kortsluiting: in 2022 waren er 7.700 woningbranden in ons land. Vooral in Friesland was de stijging met één derde fors te noemen. Maar ook in Zeeland en Flevoland moest de brandweer vorig jaar veel vaker uitrukken. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer.

Landelijk was er een stijging van zo’n 10% ten opzichte van een jaar eerder. Nieuwegein deed het beduidend beter, hier werd 1 woningbrand minder gemeld. In 2022 waren er 5 woningbranden per 10.000 woningen in ons dorp. Dat zijn dus 15 woningbranden in 2022. Dat is een verschil van -1 ten opzichte van het jaar ervoor in Nieuwegein.

Het aantal woningbranden verschilt lokaal sterker. Van alle gemeenten met tien of meer woningbranden in 2022, werden naar verhouding de meeste branden gemeld in Urk. Per 10.000 woningen waren hier vorig jaar zelfs 29 woningbranden: drie keer zo veel als landelijk gemiddeld.

De ‘veiligste provincies’, met naar verhouding de minste woningbranden, zijn Overijssel (7,6), Noord-Holland (8,8), en Utrecht (9,2). Expert woonverzekeringen Michel Ypma: ”Verzekeraars kijken ook naar deze regionale verschillen en stemmen de premie hierop af. Dat kan zelfs zo fijnmazig dat er verschillen ontstaan tussen twee verschillende postcodes in dezelfde wijk.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk